Piyano Bakım

PİYANO’NUN BAKIMI Ve KULLANIMI

Piyano çok özel ve hassas bir müzik aletidir. Isı değişimlerinden ,nemden ,direkt güneş ışığınden ve soğuk/sıcak hava akımlarından etkilenir . Piyano imalatında kullanılan malzemeler ; Ağaç , metal , yün çuha ve keçe'dir.

Ahşap malzeme Armoni tahtası (sound board) olarak ve hem iç mekanizma parçalarında hem de dış bölüm de mobilya olarak kullanılır.

Armoni Tahtası Piyanonun en önemli temel malzemelerindendir. Piyanonun arka bölümündedir.Görevi , tokmaklanıp titreşimle elde edilen sesi temiz hale getirmek ve yükseltmektir. Çok kaliteli Ladin cinsi özel kurutulmaya tabi tutulmuş çok özel ağaçlardan imal edilir.Piyanonun en hassas bölümüdür.

Bu nedenle aşırı rutubet den, aşırı sıcak ve soğuktan ve de aşırı kuru havadan korumak gerekir. Piyano Kalorifer peteği ve Baca geçen duvar gibi yerlere kesinlikle yakın olmamalıdır. Direkt Güneş ışığına maruz kalabilecek yerler ve hava akımının etkili olduğu Balkon kapısı veya dışa açılan pencere de aynı yasaklı alanlardır. Yani nem kadar çok kuru bir ortamda aynı derecede zararlıdır. Ama kesinlikle piyanonun içine sulu bir kap koymayınız.

Metal ve demir materyaller Piyanonun iç kısmında kasnak, teller ve mekanizma içinde kullanılır. Bilindiği gibi nem ve aşırı rutubet metal malzeme düşmanıdır. Korozyona (paslanma) sebep olur. Kaldı ki piyanonun 440 hz frekans ile akort edilmesi 219 telde (bazı piyanolarda 218-220 ) 20-22 ton çekim gücü oluşturur. Aşırı ısı değişikliği genleşmeye neden olacağından bu durum tellerin iyi kaynaşmaması nedeniyle hem akort sorunlarına hem de tellerin sık sık kopmasına neden olur.

Piyanonun bir diğer temel malzemesi de yün den imal edilen kumaş cinsi çuha ve keçedir. Tokmaklar ve susturucular bu malzemeler kullanılarak elde edilir. Malum olduğu üzre bu tür materyallerin de düşmanları Güve gibi ve diğer kumaş yiyen böcek ve kelebek cinsi haşarattır. Bunlara da önlem olarak kışlık ve yazlık giysilere uygulanan naftalin veya bu işi görebilen böcek savar kullanmak faydalıdır.

Özet olarak:Piyano Bakımı,Temizliği ve kullanım özellikleri

1- Piano rutubetsiz , ısısı sık sık aşırı bir şekilde değişmeyen bir ortamda bulunmalıdır. Yani ne aşırı nemli nede aşırı kuru ortam olmamalı. Stabil olan ısı ve orta nemli bir ortam en iyi alandır. Piayano’nun yanında Okaliptus cinsi bir çiçek veya bir bitki bulunması çok kuru ortamlar için bir çare olabilir.

2- Duvara 5-10 cm.aralık olmalı.Duvara sıfır yapıştırılmış halde olmamalı.i

3- İki kapı veya iki pencere arasına , bacaya veya kalorifer peteğine yakın olmamalı.

4- Direk güneş ışığına maruz kalmamalı. Bu durum hem piyanonun ses tahtasına ,hem akort sistemine hem de mobilyasına zarar verecektir.

5- Piyanonun içine küçük bir kese ile naftalin veya güve savar gibi ilaç koyunuz etkisi geçince de yenileyiniz.

6- Temizlik nedeniyle piyano yerinden oynatılmamalıdır. Akort sistemi zarar görür.(Bazı markalarda yeni icat edilen tekerlek sitemiyle bu sorun halledilmiştir.)

7- Günümüz piyano’larında genellikle polyester boya kullanılmaktadır. Temizlik eski bir penye bezle hafif nemli olarak yapılmalıdır. Piyanonun iç temizliği Akordör tarafından yapılmalıdır.

8- Akort ve genel bakım her yıl kalorifer veya diğer ısınma araçlarının kullanıma başlanmasından 15-20 gün sonra yapılmalıdır.(Akort yapıldıktan sonra 6 saat piyano çalınmamalıdır) Bu bakım sanıldığı kadar çok masraflı bir iş değildir.Yöreye göre 50$ ila 100$ makul fiyatlardır.

9- Piyano çalınmadığı zamanlarda ön kapağı kapalı tutmak faydalıdır. Uzun süre açık bırakılması ön bölümde boya tonunun değişikliğine ve de piyanonun içine toz girmesine sebep olacaktır.

10- Yüksek seviye ve uzun süre piyano çalanlara , eksersiz çalışmalarını Piyanonun farklı bölümleri kullanarak yapmaları önerilir.Hep aynı bölümler kullanılarak yapılan eksersiz çalışmaları bir müddet sonra piyanonun bazı bölümlerinde fazla kullanımdan ötürü problem (balans sorunu)yaratacaktır.